Hyvinvointialueilla on kiire tehdä virheitä

Juttu on julkaistu Turun Seutusanomissa (itä) 6.3.2023

Hyvinvointialueet aloittivat toimintansa viime vuoden alussa, mutta olen jo monen monta kertaa miettinyt, että en hakeutunut näihin luottamustehtäviin heikentääkseni ihmisten palveluita. Meidän piti panostaa perustason palveluihin ja ennaltaehkäisevään työhön ja ne olivat koko uudistuksen perusta. Näen, että kestäviin talouden sopeutuksiin päästäisiin ehkäisemällä sairauksia ja sosiaalisia ongelmia, mutta koko keskustelua on kuitenkin jatkuvasti ohjaamassa kestämätön rahapula.

Hyvinvointialueiden rahoituslaki on jälkijättöinen, eli valtio korvaa hyvinvointialueille alijäämän muutaman vuoden viiveellä. Hyvinvointialueiden on myös tasapainotettava alijäämänsä vuoden 2026 loppuun menneessä. Varhan osalta näyttää siltä, että tasapainotettavan summan suuruus on nousemassa, kun viime vuoden alijäämä näyttää kasvavan jo yli 140 miljoonan. Ensimmäisiä kovia leikkauksia on tehty heti alkuvuodesta ja moni asiakas on sen nähnyt jo palveluiden heikentymisenä.

Istuva hallitus sulkee silmänsä ja kääntää hyvinvointialueille selkänsä. Orpon hallitusohjelmassa haetaankin vuoteen 2027 mennessä hyvinvointialueilta lisää säästöä (n.1,3miljardia). Valtion talouden sakatessa pääministeri on jo kertonut, että talouden sopeuttamiseksi tullaan tarkastelemaan hyvinvointialueiden lakisääteisten tehtävien karsimista, jotta sieltä voidaan edelleen leikata lisää rahaa. Eli säästöpaineet ovat vain jatkuvasti kasvavia ja palvelut heikkeneviä. Samaan aikaan istuvat ministerit luopuvat paikoistaan aluevaltuustoissa.

Hyvinvointialueilta menee lapsi pesuveden mukana, kun paniikissa tehdään leikkauksia vailla vaikutusarviointeja. Koko uudistuksen ideana oli keskittää hallinto, ei palveluita. Siitä huolimatta palveluverkkoon on Varhassa asetettu 50 miljoonan säästötavoite eli noin 50% Varhan vuokraamista kiinteistöistä on lakkauttamisuhan alla. Samaan aikaan oletamme, että pitkällä aikavälillä kaikista asioinneista 50% voidaan hoitaa etänä. Mitään vaikuttavuusarviota tämän tavoitteen tueksi ei ole esitetty. Alkaakin pahasti näyttää siltä, että meillä on kiire tehdä virheitä ja kehittämiselle ei ole annettu riittävästi aikaa. Ennaltaehkäisy ja painopisteen siirtäminen perustasolle on saatava hyvinvointialueilla kehittämisen keskiöön ja talouden sopeuttamiselle on saatava lisää aikaa.

Posted in Blogi.

Varsinaissuomalainen poliitikko ja kaupunginvaltuutettu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.