Me kirjoitettiin kaupunginvaltuutettu Essi Hiltusen kanssa mielipidekirjoitus taiteen prosenttiperiaatteesta, kun siitä on kaupungissa alettu puhumaan säästökeinoina. Juttu kirjoitettiin jo hyvän aikaa sitten, mutta se julkaistiin vasta nyt. Tämä ei ole vastine muihin kirjoitettuihin juttuihin vaan meidän näkökulmamme asiaan, kun osalle luottamushenkilöistä taide on sama asia kuin seinällä oleva taulu. Näin ei kuitenkaan ole. Tämä juttu on julkaistu Kaarina-lehdessä 8.5.2024
Kaarinassa rakennetaan uusia kouluja ja päiväkoteja. Osana rakennushankkeita on Kaarinassa jo pitkään ollut käytössä ns. prosenttiperiaate. Tämä tarkoittaa noin prosentin siivua rakennushankkeen kokonaiskustannuksista taiteeseen käytettäväksi. Periaatteen noudattamisessa ei ole kysymys kiinteästä yhden prosentin budjetista, vaan siitä, että taide huomioidaan hankesuunnittelussa. Kaupunginvaltuusto hyväksyy osana talousarviota taideinvestoinnit.
Rakennusinvestointien ollessa kymmenien miljoonien luokkaa, on prosentti useita kymmeniä tai satoja tuhansia euroja. Tällöin alkaa taiteeseen sijoitetut summat kuulostaa suurelta ja moni pohtii rahankäyttöä. On ihmetelty, eikö taidetta halvemmalla saa. Taidetta voidaan varmasti saada pienemmällä investoinnilla, mutta esimerkiksi Kaarinan koulujen taidehankinnat ovat paljon enemmän kuin maalauksia seinillä.
Hovirinnan koulusta löytyy esimerkki koulurakennuksen nykyaikaisista taidehankinnoista. Ne luovat oman maailmansa ja osallistavat oppilaita. Ne herättävät mielikuvia, ruokkivat aisteja ja aktivoivat liikkeelle. Ne antavat mahdollisuuksia eri tunnelmien luomiseen. Nykyisellään taidehankinnat kouluissa ovat osa arkkitehtuuria, jossa muutoin kovasti säästetään ja yksinkertaistetaan. Hovirinnan koulutalon taidehankinnat olivat mielestämme erittäin onnistuneita. Koulun oppilaita osallistettiin niin sisä- kuin ulkotaiteeseen ja osa oppilaista seikkailee koulun seinällä teoksessa Emopuu.
Esimerkkinä konkretisoimaan eroa vanhan rakentamisen ja taiteen huomioivan nykyrakentamisen välillä toimii erinomaisesti Turussa sijaitsevat U-sairaala ja Majakkasairaala. Ero viihtyisyydessä on valtava jo astuttaessa sisään rakennuksiin (artikkelin kuvassa eräs Majakkasairaalan odotustila). Sisätilojen lisäksi etenkin koulujen ja päiväkotien rakentamisessa ulkotilat nousevat yhtälailla keskiöön. Taide voi toiminnallista ja aktivoivaa ja sulautua osaksi leikkiä. Itse olemme istuneet kokoustamassa Pyhäkatariinan katseen alla Kaarinan stonehenge oleskelupihalla, joka niin ikään on taidetta.
Tutkimukset osoittavat taiteen positiivisista vaikutuksista niin mielen kuin kehon toimintaan mm. stimuloimalla älyllisesti, aktivoimalla aisteja ja tunteiden käsittelyä sekä rauhoittamalla stressihormonien toimintaa ja laskemalla verenpainetta (Sitra 2016). Näiden hyötyjen valossa, pidämme tärkeänä, että erityisesti lasten- ja nuorten sekä kuntalaisten paljon käyttämiin tiloihin panostetaan. Viihtyisät tilat luovat hyvinvointia.
Essi Hiltunen
Kaarinan kaupunginvaltuutettu ja hallituksen jäsen
Niina Alho
Kaupunginvaltuuston puheenjohtaja