Monet ovat varmasti törmänneen Ilta-Sanomien perjantaina julkaistuun juttuun, jossa kerrotaan ministeriön valmistelleen muistion SDP:n sote-mallista. Muistio on valmisteltu sosiaali- ja terveysministeriössä sekä valtiovarainministeriössä. Peruspalveluministeri Annika Saarikko sekä kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen ovat kertoneet pyytäneensä tätä muistiota ministeriöiltä.
SDP:n malli tai linjaukset on julkaistu vuonna 2016 puolueen verkkosivuilla. Se pitää sisällään ne suuntaviivat, joilla demarit tekisivät sote-uudistuksen. Lisäksi asiasta on tietenkin käyty keskustelua mediassa, koska demarit ovat halunneet tuoda omaa vaihtoehtoaan esiin. Sote-uudistus törmäilee yhtenään erilaisiin ongelmiin eduskunnassa, joten siitä tehdään jatkuvasti myös erilaisia juttuja. Monet ovat jo korviaan myöten koko sotea ja kääntää iltapäivälehden sivun nopeasti ohi, koska jatkuva jänkääminen ei ole kiinnostavaa luettavaa.
Muutamaan eri asiaan haluaisin tässä muistiokeskusteluissa kiinnittää huomiota.
Ensinnäkin hallituspuolueilla on käytössään ministeriöt. Ministeriöissä on laaja osaaminen oman hallinnonalansa ja lain valmisteluun. Siellä tarkastellaan asioita monesta näkökulmasta, mutta valmistelu tehdään hallituksen ja ministerin tavoitteiden sekä ohjeiden mukaisesti. Ministeriö pyrkii tuomaan esiin objektiivisesti eri näkökulmat, mutta hallitus viimekädessä kykenee rajaamaan valmistelua.
SDP on oppositiopuolue ja sen käytössä ei ole ministeriöiden resursseja. Oppositiopuolueiden tietopyynnöt usein kuitenkin priorisoidaan em. syystä eduskunnan sisäisessä tietopalvelussa. Yhtä laajaa valmistelua ei siis voi olla demareiden mallilla ja hallituksen ajamalla mallilla, jos hallitus ei ole näitä näkökulmia itse halunnut selvittää.
Toisaalta kyllä vastuullinen ministeri tarkastelee asiaa monesta näkökulmasta ja lähtee selvittämään myös opposition esille tuomia asioita. Nyt ministerit päättivät pyytää virkamiesarviota tai pika-analyysiä demareiden sote-mallista. Miksi näin ei ole tehty jo 2016, kun demarien esittämä malli on julkaistu? Miksi juuri nyt ministerit pyysivät virkamiesarviointia demareiden sotesta?
Halutaanko ymmärtää väärin tarkoituksella?
Jos arvioidaan ministeriön muistion sisältöä ja kannanottoa niin ensimmäiseksi olisi syytä katsoa sen käyttämiä lähteitä. Jos lähteinä on tuo verkkosivujulkaisu sote-mallista ja muutama puolueen puheenjohtajan kommentti lehdissä, on varmaan selvää, että virkamiehilläkin jäi avoimia kysymyksiä. Miten tosissaan tätä muistiota on valmistelu? Haluttiinko antaa tarkoituksella sellainen kuva, että eihän tuosta demarienkaan mallista voi tulla mitään?
Annika Saarikko sanoi Salon Seudun Sanomissa, että ”muistio on muodostunut nyt laajemmaksi arvioksi”. Miten laajana tätä voi tosiasiassa ministeri pitää, kun se perustuu lehtijuttuihin?
SDP:n eduskuntaryhmän lakiasiantuntija Valtteri Aaltonen on hyvin avannut blogissaan ministeriön muistion väärinymmärryksiä. Aaltonen kertoo huvittuneensa muistion kommentista:
Myönnän, että hiukan hymyilytti hallituksen muistiosta lukea, kuinka syntynyt kuva oli jäsentymätön ja osin ristiriitainen. Mitenköhän onnistuisi, jos hallituksen sote-mallia yrittäisi hahmottaa kolmen lehtihaastattelun ja sitä edellisestä sote-mallista tehdyn powerpointin pohjalta…
Koko Valtteri Aaltosen jutun pääsee lukemaan hänen blogistaan.
Jos hallituspuolueet haluaisivat tehdä aikamme suurinta uudistusta yhteistyössä kaikkien puolueiden kanssa, niin ongelmia voitaisiin ratkoa yhdessä. Sen sijaan koko poliittinen uskottavuus tuntuu murenevan päivä päivältä enemmän tai ainakin kun puhutaan sotesta.
Yhden sivun uudistus?
Jos tämän uudistuksen tekeminen olisi ollut niin helppoa, että me demarit julkaistaan verkkosivuilla linjaukset, niin olisiko tämä uudistus tehty jo 12-vuotta sitten? Ehkä koko uudistus pitäisi pilkkoa pienempiin osiin ja saada oikeasti aikaan edes pienempiä uudistuksia, jotka saavuttavat edes osan niistä tavoitteista joihin pyrittiin jo vuosia sitten? Sen sijaan nykyinen hallitus on tunkenut uudistukseen kaiken mahdollisen. Ei tässä ole enää pitkään aikaan ollut kysymys pelkästä sotesta.