Varha rajaa nuorisovaltuuston, monikulttuurisuus-, vammais- ja vanhusneuvoston mahdollisuuksia toimia

Juttu on julkaistu Turun Sanomissa 2.12.2023

Hyvinvointialueilla on lakisääteiset vaikuttamistoimielimet, jotka toimivat edustamansa väestöryhmän vaikuttamis- ja kuulemiskanavina. Ne turvaavat osallistumis- ja vaikuttamisperusoikeuksia ja ylläpitävät vuorovaikutusta edustamansa ryhmän ja Varhan välillä. Lakisääteisiä vaikuttamistoimielimiä ovat nuorisovaltuustot, vammais- ja vanhusneuvostot. Näiden lisäksi Varhaan on perustettu myös monikulttuurisuusneuvosto.

 

Aluehallituksen lakisääteisenä tehtävänä on huolehtia vaikuttamistoimielinten toimintaedellytyksistä. Vaikuttamistoimielimille tulee antaa mahdollisuus vaikuttaa hyvinvointialueen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun, toteuttamiseen ja seurantaan asioissa, joilla on tai joilla vaikuttamistoimielin arvioi olevan merkitystä lasten ja nuorten, ikääntyneen väestön tai vammaisten henkilöiden ja heidän tarvitsemiensa palveluiden kannalta, ja vaikuttamistoimielimet tulee ottaa mukaan osallistumisen ja kuulemisen kehittämiseen hyvinvointialueella.

 

Nyt Varhassa on lähdetty rajaamaan vaikuttamistoimielinten toimintaa talousarviopäätöksin. Vaikuttamistoimielimille on varattu rahat vain neljään kokoukseen vuodessa. Muutoinkin vaikuttamistoimielinten mieltäminen osaksi Varhassa tapahtuvaa vaikuttamista on edennyt nihkeästi. Vaikuttamistoimielimistä on saatu viestiä, että kokousten rajoittaminen hankaloittaa niiden toimintaa. Hyvä kysymys myös on, miten vaikuttamistoimielinten toiminta on ylipäätään kytketty vaikuttavaksi – ei vain näennäiseksi – osaksi päätöksentekoa?

 

Aluehallitus käsitteli kokouksessaan 28.11. neuvoston tekemää aloitetta, jossa se pyysi aluehallitusta varaamaan riittävät määrärahat toiminnalleen. Pohjaehdotuksessa esitettiin kokousten rajaamista talousarviossa vuosittain neljään kokoukseen. SDP:n teki muutosesityksen, ettemme rajaisi vaikuttamistoimielinten kokousten määrää. Kokoomus, RKP ja perussuomalaiset äänestivät ehdotusta vastaan. Tilanne on nähdäksemme hallintosäännön vastainen ja mahdollisesti jopa laiton. Vaikuttamistoimielinten tulee voida kokoontua tavalla, joka mahdollistaa niiden lakisääteisen toiminnan ja luo niille aidon vaikuttamiskanavan päätöksentekoon. Huomioitakoon vertailuna, että Pirkanmaalla vaikuttamistoimielimille on suunniteltu jo lähtökohtaisesti kymmenen kokousta vuodessa.

 

SDP:n aluehallitusryhmä

Niina Alho

aluehallituksen 2. vpj.

 

Kristiina Hellsten

aluehallituksen jäsen.   

 

Ari Korhonen

aluehallituksen jäsen ja valtuustoryhmän pj.

 

 

Posted in Blogi and tagged , , , , .

Varsinaissuomalainen poliitikko ja kaupunginvaltuutettu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.