Juttu on julkaistu Turun seutusanomissa (itä) 8.11. Artikkelin kuvassa on Varhan nuorisovaltuuston näkemykset siitä mihin tarvitaan apua ja tukea.
Tutkimusten mukaan joka neljäs nuori kärsii jostain mielenterveyden häiriöstä, eikä nuorten kokema ahdistuneisuus ole vähentynyt koronapandemian jälkeen. Itse asiassa tuoreimman kouluterveyskyselyn mukaan ahdistuneisuus on yleistynyt erityisesti 8. ja 9. luokkalaisilla tytöillä (THL 2023).
Nuoruus on merkittävä kehitysvaihe, jossa nuori on voimakkaassa fyysisen ja psyykkisen kasvun vaiheessa. Myös nykyinen suorituskeskeinen yhteiskuntamme prässää nuoria. Apua ei viime vuosina ole ollut riittävästi saatavilla ja nuorisovaltuustot sekä opiskelijajärjestöt ovat Varsinais-Suomessakin pyytäneet toistuvasti apua nuorten mielenterveyden ongelmiin.
Petteri Orpon hallitusohjelmassa lupaillaankin panostuksia mielenterveyden ongelmiin ja lapsiin sekä nuoriin. Hallitusohjelmassa sanotaan mm. näin: ”Kansakuntamme menestys riippuu siitä, miten meidän nuorillamme menee.” Olen tästä tismalleen samaa mieltä. Outoa kuitenkin on se, että kaikesta huolimatta hallitus on tekemässä 2,3 miljoonan euron edestä leikkauksia nuorten työpajoihin ja etsivään nuorisotyöhön. Vaikka summa on suhteessa valtion budjettiin pieni, voi se kuitenkin pienillä paikkakunnilla vaikuttaa jo muutenkin pienin resurssein tehtävään työhön dramaattisesti. Samaan aikaan hyvinvointialueet painivat rahoitusongelmissa ja joutuvat karsimaan ei lakisääteisistä palveluista. Esimerkiksi psykiatriset sairaanhoitajat kouluissa on luokiteltu ns. ”ei lakisääteiseksi” palveluksi.
Tutkimuksen mukaan huomattavalla osalla nuorista, jotka osallistuvat työpajatyöhön, on jokin mielenterveyden ongelma (Surakka ja Paananen 2018). Onkin arvioitu, että työpajatoiminnasta olisikin suuri hyöty juuri mielenterveysongelmista kärsiville nuorille.
Etsivässä nuorisotyössä pyritään tavoittamaan apua tarvitsevia nuoria. Työssä autetaan nuorta itsenäistymään ja pääsemään kiinni yhteiskuntaan. Etsivän nuorisotyön nuorilla voi esiintyä yksinäisyyttä, sosiaalisten tilanteiden pelkoa, ahdistuneisuutta, mielenterveyden häiriöitä ja erilaisia syitä, jotka tuottavat arjessa hankaluuksia. Etsivässä nuorisotyössä etsitään nuoria, mutta myös etsitään nuoren kanssa sitä uraa ja polkua yhteiskunnassa, joka hänelle olisi oikea. Tutkimusten mukaan etsivä nuorisotyö ja työpajatoiminta ovat vaikuttavia, joten maan hallituksen toimet eivät lunasta hallitusohjelman lupauksia. Onko hallitusohjelma vain täynnä tyhjiä korulauseita?