Yksinäisyys nakertaa hyvinvointia

Tiesitkö, että yksinäisyys on periytyvä ilmiö tai sen, että se voi aiheuttaa syrjäytymistä ja sairastumista? Yksinäisyydestä on myös mahdottoman vaikea päästä eroon ja se on yksi hyvinvoinnin suurimmista nakertajista.

Yksinäisyys voi alkaa jo lapsuudessa tai nuoruudessa. Esimerkiksi lapsen perheen sosioekonominen tausta voi asettaa rajoja siihen, mihin hän voi osallistua ja millaisessa ympäristössä hän elää. Lapset oppivat perheen toimintamallit ja siksi voidaan puhua yksinäisyyden periytymisestä. Lapsuudessa opitaan kaveritaitoja ja arempi lapsi tarvitsee tähän aikuisten ohjausta sekä tukea. On mielestäni tärkeää, että Kaarinassa on ilmaisia ja edullisia harrastusmahdollisuuksia, lasten oikeudesta päivähoitoon ja koulutukseen pidetään kiinni sekä perheitä tuetaan.

Tiesitkö muuten, että professori Kirsi Karila on todennut vuoden 2016 varhaiskasvatuksen tilannekatsauksessa, että rajatun varhaiskasvatuksen piirissä olevat lapset voivat hyötyä kokopäiväisestä hoidosta eniten?

Nykyisin ikääntyneitä pyritään hoitamaan mahdollisimman pitkään omissa kodeissaan. Kyllä, oma koti kullan kallis, mutta voiko siellä olla yksinäinen jos kotihoito vierailee neljä kertaa päivässä? Osa ikääntyneistä pelkää asua yksin ja se aiheuttaa jopa sairaudentuntoa. Luulit varmaan, että laitoksessa ei voi olla yksinäinen, mutta tämäkin on mahdollista. Päivät voi tuntua sisällöttömiltä jos et pääse sängystä ylös ja hoitaja ennättää rupattelemaan kanssasi vain sen aikaa, kun sinulle vaihdetaan vaatteita. Ikääntyneillä on usein myös se ongelma, että vanhat ystävät ovat voineet nukkua pois tai terveydentila ei salli liikkumista juuri lainkaan.

Mitä jos sairaus tai työttömyys kohtaa sinut? Onko sinulla mahdollisuuksia osallistua, tavata ja harrastaa? Yksinäisyys ja osattomuus voi kohdata meitä kaikkia.

Yksinäisyyttä kannattaa torjua, koska se ennaltaehkäisee sairastumista ja syrjäytymistä, jotka puolestaan säästävät rahaa. Useimmiten on helpompaa tarkastella palveluiden yksikkökustannuksia, mutta ennaltaehkäisevien toimien tuomia säästöjä on vaikeampaa esittää. Ennaltaehkäisevillä toimilla voi olla kuitenkin huomattavia positiivisia vaikutuksia kuntalaisten hyvinvoinnin edistämiseksi.

Ja hei, jos nyt aloit laskemaan ystäviesi määrää ja sinulla nousee vain yksi sormi, niin ei hätää! Tutkimuksien mukaan laatu korvaa määrän, ja jo yksi merkittävä ystävyyssuhde suojelee sairastumiselta ja syrjäytymiseltä.

Juttu on julkaistu Kaarina lehdessä 22.3.2017

Posted in Blogi and tagged , .

Varsinaissuomalainen poliitikko ja kaupunginvaltuutettu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.