Avoin kirje sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkiselle

Hyvä ministeri Sarkkinen. Te vastaatte toimialallanne Kelan lääkekorvauksista, joten olen päätynyt kirjoittamaan sinulle.

Minulla on viidenkuukauden ikäinen vauva. Meille oli taloudellisesti mahdollista ottaa lapsellemme laaja sairausvakuutus, joten olemme voineet asioida yksityislääkärin vastaanotolla. Olen kuitenkin huolissani kaikkien niiden perheiden puolesta, joilla ei ole mahdollisuutta ostaa lapselleen kallista vakuutusta. Tulossa oleva seitsemän päivän hoitotakuu on erinomainen uudistus ja tuo helpotusta hoitoon pääsyyn. Olen kuitenkin huolissani Kelan lääkekorvauksista.

Olen ostanut reseptillä lapselleni Parasetamolia (monet tuntevat tämän yleisen lääkkeen myös Panadolina). Ostin lääkettä kymmeneksi päiväksi ja tämä lääke maksoi 17,90 euroa, josta Kela korvasi nolla euroa. Lisäksi olen joutunut ostamaan kahta muuta lääkettä, joista molemmat ovat ihan yleisiä lääkkeitä. Nämä lääkkeet maksoivat yhteensä 66,50 euroa, josta Kela jälleen korvasi nolla euroa. Kela ei ole siis tukenut näitä lääkeostoja sentilläkään.

En voi olla mainitsematta kliinisten ravintovalmisteiden erityiskorvattavuutta. Erityiskorvattavuuden hakeminen ja saaminen voi kokonaisuudessaan kestää yli 2kk. Nämä kliiniset ravintovalmisteet eli tässä yhteydessä esimerkiksi allergisten vauvojen maitokorvikkeet voivat maksaa n.70 euroa / kolme litraa. Tämä noin neljän päivän maitoannos. Kelakorvaukseen ei ole oikeutta ennen kuin B-lausunto on saapunut Kelaan. Kaikki tätä ennen ostetut maidot menevät ns. omaan piikkiin. Kun B-lausunto on lähetetty, niin voi takautuvasti hakea korvauksia, mutta uutta Kela-korttia ja päätöstä saa kuitenkin odottaa tovin. Pahimmillaan näihin maitoihin voi mennä satoja euroja Kelan päätöstä odotellessa. Ehkä tuhansiakin. Riippuu täysin siitä miten paljon vauva juo korviketta ja paljonko hän saa äidinmaitoa.  Kelan erityiskorvattavuudella kolme litraa maitoa maksaa enää noin 20 euroa, eli mitään halpaa se ei ole ja vauvat, jotka tätä tarvitsevat, eivät voi muuta korviketta syödä.

On ihan mielipuolista, että tämä korvaussysteemi on näin heikko. Tiedossani on myös se, että ilmeisesti vain yksi vakuutus korvaa kliinisiä ravintovalmisteita, joten se ei tuo monienkaan tilanteeseen lohdutusta. Tuntuu ihan hullulta, kun mitään aitoa vaihtoehtoa ei ole.

Kelan sähköinen palvelu on kyllä kehittynyt, mutta olen todella ihmeissäni, että lasten Kela- korvauksia pitää hakea perinteisellä kirjepostilla. Kännykän kuvakaappausten tulostaminen on kivikautista puuhaa. Eikä kaikilla ole tulostinta.

Näin alkuvuodesta en voi olla mainitsematta typerää maksukattokertymää. Aika harvassa ovat ne, jotka voivat sen 592,16 euroa kerralla maksaa. Tähän pitäisi saada joku ratkaisu, että omavastuun olisi mahdollista pilkkoa osiin. Suomessa lääkkeet ovat niin kalliita muutenkin. Melkein kuin huomaamatta on taas laitettu 20 euroa lisää omavastuuta vuoden 2022 maksukattoon.  Huomiona se, että esimerkiksi Englannissa alle 16-vuotiaiden reseptilääkkeet ovat ilmaisia, samoin yli 60-vuotiaiden ja monien muiden erityisryhmien. Lisäksi siellä muut maksavat lääkkeestä kuin lääkkeestä vähän alle kymmenen puntaa. Suomessa lääkehoito kallistuu kiihtyvää vauhtia ja kela korvaa yhä vähemmän.

Lasten lääkkeiden pitäisi olla ilmaisia. Yhdenkään lapsen ei pitäisi jäädä ilman lääkehoitoa, jos lääkäri on sen katsonut tarpeelliseksi. Muutenkin lääkkeiden kohtuulliset hinnat ja hyvä saatavuus edistävät ihmisten hoitomyönteisyyttä ja siten ongelmat eivät pahene, kun hoitoa saa riittävän ajoissa. Jos lääkkeisiin ei ole varaa jää, niin se jää helposti ottamatta. Toteutumaton lääkehoito voi kasvattaa terveydenhuollon ja yhteiskunnan kustannuksia, koska se voi pitkittää sairautta (sairauspoissaolot lisääntyvät) tai johtaa jopa sairaalahoitoon.

 

Ystävällisin terveisin

Niina Alho

Äiti

Posted in Blogi and tagged , , , .

Varsinaissuomalainen poliitikko ja kaupunginvaltuutettu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.