Hyvinvointialueuudistus on oikea ratkaisu

Kirjoitimme valtuustoryhmämme puheenjohtaja Ari Korhosen kanssa vastineen Turun Sanomissa julkaistuun mielipidekirjoitukseen. Juttu on julkaistu 27.1. Turun Sanomissa. 

Pirjo Lampi (PS) kritisoi Turun Sanomissa 25.1. sote-uudistusta ja antaa ymmärtää, että hyvinvointialueet ovat syy sosiaali- ja terveyspalveluiden ahdinkoon. Aluevaltuusto valittiin vajaa vuosi sitten, mutta palvelutuotantoa ei ole Varha:ssa johdettu ennen tämän vuoden alkua. Kaikki haasteet ja ongelmat, joita Lampi näkee sosiaali- ja terveydenhuollossa, ovat syntyneet vanhan kuntaperusteisen järjestelmän aikana ja hyvinvointialue ei ole niihin voinut vaikuttaa vajaan kuukauden aikana.

Sosiaali- ja terveydenhuollon kustannusrasitteen hyvinvointialueet ovat myös saaneet perintönä. Muutaman johtajan palkat eivät ole syy ongelmiin, vaikka kirjoituksessa niin annetaan ymmärtää. Kirjoituksessa viitataan 700 miljoonan euron puutteeseen, joka  on SDP:n johtaman ministeriön esitys valtion lisäbudjettiin ja tuo rahoitustarve tulee koko Suomen hoitovelan maksamisesta. Hyvinvointialueen rahoitus perustuu valtion myöntämään rahoitukseen ja onkin oikein kysyä, että kuka on valmis rahoittamaan meille tärkeitä sosiaali- terveys- ja pelastuspalveluita, myös seuraavalla hallituskaudella?

Aiempi kuntaperusteinen järjestelmä johti monessa tapauksessa osaoptimointiin. Esimerkiksi hoitoketjuihin liittyviä ongelmia ei pystytty käsittelemään kokonaisuutena. Kun kunnat säästivät perusterveydenhuollosta ja sosiaalitoimesta, potilaat päätyivät erikoissairaanhoitoon ja kalliimpien palveluiden pariin. Jo nyt on nähtävissä, että uudistuksesta on ollut hyötyä, vaikkakin tässä vaiheessa vielä pieniä niin hyvin konkreettisia asioita, kuten esimerkiksi se, että Raision sairaalan vuodeosastoa ei tarvinnut tammikuussa lääkäripulan vuoksi sulkea.

Koko uudistuksen keskeisimpänä tavoitteena on mm. turvata tulevaisuudessakin yhdenvertaiset ja laadukkaat sosiaali- ja terveyspalvelut sekä henkilöstön saatavuus. Nyt kun kaikki toiminnat ovat saman katon alla yhden toimijan, Varhan käsissä, niin asioihin on lupa odottaa parannusta. Hyvinvointialueille on annettava aikaa saattaa toiminta kuntoon ja se ei tapahdu kuukaudessa.

Niina Alho sd.

Aluehallituksen 2 vpj.

Ari Korhonen sd.

SDP:n aluevaltuustoryhmän pj.

sairaanhoitopiirin hallituksen pj. v. 2022 loppuun saakka

Posted in Blogi.

Varsinaissuomalainen poliitikko ja kaupunginvaltuutettu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.