Onko EU korkki nenässä?

Juttu on julkaistu Seutusanomissa (Itä) 22.5.2024

Europarlamenttivaalit käydään kesäkuun alussa ja usein niissä nähdään matala äänestysprosentti, joka kuvastaa ihmisten kiinnostuksen puutetta EU:n päätöksentekoon. Vaikka keskustelu EU:sta tuntuu joskus keskittyvän triviaaleihin yksityiskohtiin, kuten pullonkorkkeihin, kyse on itse asiassa paljon suuremmista asioista.

Oikeusvaltion, demokratian ja ihmisoikeuksien kunnioituksen sekä tasa-arvon edistämisen kaltaiset asiat eivät ole enää itsestäänselvyyksiä, vaan osa pyrkii Euroopassa murentamaan näitä arvoja. Näkyvillä on, että eurooppalainen mielipideilmasto on kallistumassa yhä enemmän oikealle. Äärioikeiston kasvava vaikutusvalta Euroopassa sisältää myös Venäjä-myönteisiä näkemyksiä. On Suomen etu, että EU jatkaa Ukrainan tukemista Venäjän aloittamassa sodassa. Tämä ei ole vain Ukrainan, vaan koko Euroopan ja Suomen turvallisuuskysymys. Tarvitsemme myös europarlamentaarikkoja, jotka turvallisuutemme lisäksi vaativat meille rauhaa.

EU:n on samalla vahvistettava asukkaidensa oikeutta hyvinvointiin, tasa-arvoon ja reiluun työelämään sekä parannettava työvoiman liikkuvuutta ja ratkaistava työmarkkinoiden kohtaanto-ongelmia. Euroopan pitää huolehtia omasta huoltovarmuudestaan ja vähentää esimerkiksi Kiina-riippuvuutta. Meidän pitää kyetä lisäämään lääkkeiden ja rokotteiden valmistusta Euroopassa tekemällä yhteistyötä lääkealan yritysten kanssa. Lääkkeiden saatavuuden parantamisen tulee olla EU:n prioriteettilistalla. EU:n on myös suojeltava lapsia niin verkossa kuin sen ulkopuolella. EU:lla on riittävää voimaa myös vaatia lastemme suojelua sosiaalisen median alustoilla.

Elämme Suomessa poliittista käännekohtaa, jossa oikeistoenemmistön vaikutus on näkyvästi esillä. Tämä tilanne tarjoaa äänestäjille mahdollisuuden harkita, että haluammeko samankaltaisen poliittisen maiseman myös Euroopan unionin tasolle. Tulevat vaalit koskevat paljon enemmän kuin pelkkiä korkkeja; ne koskevat meidän kaikkien turvallisuutta ja hyvinvointia. Äänestämättä jättäminen on ääni niille, joille et ehkä sitä haluaisi antaa. Muistathan käyttää ääntäsi.

Posted in Blogi and tagged , , , , , , , .

Varsinaissuomalainen poliitikko ja kaupunginvaltuutettu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.