Psykiatrisia sairaanhoitajia kouluihin

Joidenkin arvioiden mukaan jo ennen koronaa joka viides nuori kärsi mielenterveyden häiriöistä. Kansainvälisten tutkimusten mukaan koronapandemia on huonontanut maailmanlaajuisesti lasten ja nuorten mielenterveyttä. Myös THL:n kouluterveyskyselystä käy ilmi, että nuorten ahdistuneisuus on lisääntynyt ja hiljattain julkaistussa MTV:n ja Allianssin koronakyselyssä todettiin, että neljä viidestä nuoresta koki hyvinvointinsa heikentyneen koronan aikana. Näitä tuloksia ja uutisia tulee jatkuvasti, eikä kukaan tunnu olevan tuloksista enää edes ihmeissään.

Neljä viidestä nuoresta koki hyvinvointinsa heikentyneen koronan aikana

Vuonna 2018 nuorten psykiatrisen hoidon tarve kasvoi Turun alueella ja nuorisopsykiatrian lähetteiden määrät kaksinkertaistuivat. Sairaanhoitopiiri ja Turun kaupunki aloittivat 2019 hankkeen, jossa psykiatrisia sairaanhoitajia sijoitettiin yläkouluihin ja toisen asteen oppilaitoksiin. Tavoitteena oli tukea nuoria jo mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ja ehkäistä ongelmien syveneminen. Psykiatriset sairaanhoitajat työskentelevät osana oppilashuollon moniammatillista tiimiä ja tukevat nuorten lisäksi myös perheitä ja muuta koulun henkilöstöä. Syksyllä 2021 Turussa psykiatristen sairaanhoitajien vastaanottoja lisättiin myös alakouluihin, koska saadut tulokset olivat olleet niin hyviä. Tätä Turussa aloitettua mallia tutkitaan Turun Yliopistossa, mutta tuloksia ei ole vielä julkaistu.

Hyvä mielenterveys mahdollistaa hyvän sosiaalisen ja emotionaalisen toimintakyvyn sekä oppimisen.

Valtakunnallisesti lasten ja nuorten mielenterveyteen olisi pitänyt panostaa jo aikaisemmin. Hyvä mielenterveys mahdollistaa hyvän sosiaalisen ja emotionaalisen toimintakyvyn sekä oppimisen. Lapsuudessa ja nuoruudessa luodaan pohjaa tulevaisuuteen ja siksi me emme voi epäonnistua nyt, kun lasten ja nuorten hätähuuto mielenterveyden tukeen on suurin. Koska Turun toimintatavalla on havaittu olevan positiivista vaikutusta, on ilmeistä, että toimintatapa kiinnostaa myös muissa kunnissa. Asiasta on Kaarinassakin tehty jo kaksi valtuustoaloitetta. Kokeilua kannattanee laajentaa nopeasti myös muihin kuntiin ja mikäli tutkimustuloksetkin osoittavat toiminnan olevan vaikuttavaa, niin se tulisi vakinaistaa koko hyvinvointialueen toimintatavaksi.

Juttu on julkaistu 17.2.2022 Seutusanomissa (itä)

Posted in Blogi and tagged , , , , , , , .

Varsinaissuomalainen poliitikko ja kaupunginvaltuutettu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.