Niina

Kasvomaskeja myös toisen asteen opiskelijoille

Kasvomaskien käyttöä suositellaan julkisissa tiloissa, jos riittävää 1-2 metrin etäisyyttä ei voida pitää. Tämä suositus on koskenut myös toisen asteen oppilaitoksia.

Opetushallitus linjasi annetusta suosituksesta, että maskien hankinnasta sekä kustannuksista toisella asteella vastaavat ensisijaisesti opiskelijat itse. Koulutuksen järjestäjä voi tarjota opiskelijoille maksuttomia maskeja, jos se näkee sen turvallisuuden ja tartuntojen ehkäisyn kannalta tarkoituksenmukaisena.

Osa Varsinais-Suomen oppilaitoksista on jo ryhtynyt tarjoamaan opiskelijoille maksuttomia maskeja. Alueellamme opiskelijat ovat eriarvoisessa asemassa. Saman kunnan alueella olevissa oppilaitoksissa on erilaisia käytäntöjä. Suomen yliopistoissa on laajasti tarjottu maskeja lähiopetuksessa oleville opiskelijoille

Toisen asteen opinnot eivät ole tällä hetkellä maksuttomia ja moni opiskelija kamppailee muutenkin opiskelun ja elämisen kustannusten kanssa. Voidaan arvioida, että kuukaudessa opiskelija tarvitsee noin 100kpl kertakäyttöisiä maskeja, jotka kustantavat n.34€. Osa opiskelijoista on vaarassa keskeyttää opintonsa ja syrjäytyä, koska heillä ei ole varaa hankkia sellaisia maskeja joita he tarvitsisivat.

Kuntien tehtävänä on huolehtia siitä, että kaikkein haavoittuvimmassa asemassa oleville tarjotaan maksuttomia maskeja. Nämä ovat usein kangasmaskeja. Varmaan moni on jo huomannut, että maskeissa on eroja. Kasvomme ovat eri malliset ja siksi maskejakin pitää kokeilla, jotta löytää itselleen parhaiten sopivan maskin. Ei ole mitenkään ongelmatonta tarjota jokaiselle sopivia maskeja, mutta oppilaitokset kykenisivät parhaiten tukemaan omia opiskelijoitaan.

Vetoaisinkin opetuksen järjestäjiin, että toisen asteen opiskelijoille tarjottaisiin kasvomaskeja nyt epidemian kiihtymisvaiheessa. Pidetään huolta siitä, että kenellekään opiskelijalle ei synny taloudellista tai terveydellistä estettä opiskella ja valmistua. Elämän pitää jatkua koronasta huolimatta.

Posted in Blogi and tagged , , , , , .

Varsinaissuomalainen poliitikko ja kaupunginvaltuutettu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.