Kaupungin talousarvio on arvovalintoja

Kaarinan kaupungin talousarvion käsittelyn yhteydessä valtuusto hyväksyi tehostetun palveluasumisen kriteerien tiukentamisen. Tätä palvelua tarvitsevat sellaiset henkilöt, joilla hoivan ja huolenpidon tarve on ympärivuorokautista. Ikäihmisten määrä lisääntyy, joten tehostetun palveluasumisen tarve lisääntyy. Lautakunta oli nähnyt tarpeellisena lisätä 14 uutta tehostetun palveluasumisen paikkaa, joista nyt vähennettiin kolme (-100 000€).

”Olen kohdannut useita huolestuneita omaisia, jotka ovat yrittäneet omalle läheiselleen saada paikkaa vanhainkodissa tai tehostetussa palveluasumisessa. Osa ikäihmisistä ja omaisista kokevat tämän hetkisenkin tilanteen heitteillejättönä.”

Kriteerien tiukentamisen myötä entistä huonompikuntoisia ikäihmisiä jää tehostetun palveluasumisen ulkopuolelle. Osa ikäihmisistä ja omaisista kokevat tämän hetkisenkin tilanteen heitteillejättönä. Nyt tehty arvovalinta saattaa johtaa myös siihen, että ikäihmiset päätyvät käyttämään terveyskeskuksen sairaalan kalliimpia ja epätarkoituksenmukaisia palveluita.

Hävisimme kaupunginhallituksessa tämän leikkauksen poistamista koskevan äänestyksen. Emme äänestyttäneet asiaa uudestaan valtuustossa, koska kaikki ryhmät sitoutuivat kaupunginhallituksen esitykseen. Pohjaesityksessä me demarit saimme läpi monia tärkeitä tavoitteitamme. Näitä olivat esimerkiksi koulujen nuorisotyöntekijöiden säilyttäminen, iltapäivätoiminnan ja varhaiskasvatuksen maksujen ennallaan pitäminen, omaishoidon määrärahojen säilyttäminen sekä Pontelan kiinteistön tehokkaamman hyödyntämisen selvittäminen myynnin sijaan.

Olimme valmiita kantamaan vastuuta näistä päätöksistä ja esitimme 0,25 prosenttiyksikön veroprosentin korotusta, jotta kaupungin talousarviosta ei syntyisi alijäämäistä. Enemmistö halusi kuitenkin tehdä talousarvion, jossa käyttötaloutta rahoitetaan velalla. Nämä leikkaukset ja maksujen korotukset olisivat kohdentaneet huomattavia nousuja yksittäisistä maksuista. Esimerkiksi keskituloiselle tuo veronkorotus olisi tarkoittanut pienempää vuosittaista menoa kuin iltapäiväkerhojen maksuihin suunnitellut korotukset.

Toivottavasti löydämme talouden tasapainottamiseksi aitoja vaihtoehtoja. Tarvitsemme rakenteellisia muutoksia, joissa palveluja kehitetään ja säästöjä syntyy siitä, ettei kalliita ja korjaavia palveluita tarvita niin paljon. Lyhytnäköiset ja epäoikeudenmukaiset leikkauslistat eivät korjaa käyttötalouden valuvikoja.

Päätöksenteko on arvovalintoja.

Posted in Blogi and tagged , , , , .

Varsinaissuomalainen poliitikko ja kaupunginvaltuutettu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.