Ketterä Kaarina vastaa asukkaidensa tarpeisiin

Kirjoitimme Essi Hiltusen kanssa vastineen 24.9. Turun Sanomien mielipidekirjoitukseen. Juttu julkaistiin 27.9. lehdessä.
Turun Sanomien mielipidepalstalla käsiteltiin Kaarinan varhaiskasvatuspaikkapulan haasteita (TS 24.9.). Kaarina kasvaa vauhdilla ja kaupunkimme varhaiskasvatuspaikat eivät ehdi vastaamaan perheiden tarpeisiin. Positiivinen ongelmamme edellyttää ripeitä ratkaisuja ja Kaarinassa on jo keväällä aloitettu tilanteen selvittely.
Kirjoittajat viittaavat palvelustrategiaan, joka ohjaa varhaiskasvatusta tarjottavan 58% omana ja 42% yksityisenä palvelutuotantona. Tällä hetkellä lukemat ovat nurinkurisia (oma 47% ja yksityinen 53%), joten kirjoittajien peräänkuuluttama yrittäjäystävällisyys on Kaarinassa varsin hyvällä mallilla – itseasiassa varmaan parhaalla mallilla vertailtaessa naapurikaupunkeihin. Vastaamalla Piispanristin ja Lemunniemen valtavaan kasvuun omalla päiväkodilla, muuttuvat prosenttiluvut lähemmäs valtuuston yhteisesti asettamaa tavoitetta, siltikin jättäen vielä kurottavaa.
Ei myöskään voi jättää huomioimatta, että noin 75 % kaarinalaisista perheistä hakee ensisijaisesti kaupungin omaan päiväkotiin. He siis toivovat kunnallista varhaiskasvatuspaikkaa. Haluammekin, että kaupunki vastaa kuntalaisten toiveisiin.
On huomioitava myös palvelutuotannon moninaisuus. Kaarinassa ei yksityiset päiväkodit tarjoa juurikaan erityisentuen tarpeessa oleville lapsille varhaiskasvatuspaikkoja. Tämä vaatii enemmän henkilöstöä, jolla on erityispedagogiikan osaamista. Tällöin laaja yksityistäminen keskittää tuen tarpeessa olevia lapsia samoihin kunnallisiin varhaiskasvatusryhmiin ja synnyttää epätoivottua segregaatiota.
Tarpeeton vastakkainasettelu luo asukkaille epätietoisuutta eikä vala yrittäjiin luottamusta. Kaupunkimme tarvitsee monipuolisia varhaiskasvatuksen palveluita, niin julkista kuin yksityistäkin ja molemmille on paikkansa. Kasvavana kaupunkina yksityisen puolen toimijoille riittää varmasti myös jatkossa kysyntää. Yrittäjäystävällisyyden lisäksi yksi Kaarinan kaupungin uuden strategian päätavoitteita on tarjota monipuolisia ja laadukkaita palveluita. Rakentamalla kaupungin omalle, valmiille tontille, saamme kirjoittajien toivomat ketterät ratkaisut ripeästi toteutettua, kunhan siihen on kaikkien toimijoiden yhteinen tahto.
Essi Hiltunen, Kaarinan kaupunginhallituksen jäsen
Niina Alho, Kaarinan kaupunginvaltuuston pj.

Posted in Blogi and tagged , , , , , , .

Varsinaissuomalainen poliitikko ja kaupunginvaltuutettu.

One Comment

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.