Lasten ja nuorten osallisuuden edistäminen edellyttää tahtoa

Juttu on julkaistu Seutusanomissa (Itä) 21.6.2023

Kaarinan kaupunki sai toukokuussa nuorisovaltuustomyönteisen kunnan sertifikaatin. Nuorisovaltuustojen liitto myöntää tunnustuksen kunnille, jotka edistävät kiitettävällä tavalla kunnan nuorten osallisuutta ja nuorisovaltuuston toimintamahdollisuuksia. On hienoa, että saimme tämän tunnustuksen Kaarinaan, ja siitä pitää kiittää kaikkia Kaarinan nuorisovaltuuston jäseniä, luottamushenkilöitä sekä viranhaltijoita, jotka ovat osaltaan olleet edistämässä nuorisovaltuuston toimintamahdollisuuksia.

Lasten ja nuorten mahdollisuudet osallisuuteen eivät ole kuntien välillä yhdenvertaiset. Laissa määrätään mm. nuorten osallisuuden edistämisestä (esim. nuorisolaki, kuntalaki, perusopetuslaki), mutta jo yksinään nuorisovaltuustojen mahdollisuudet osallistua päätöksentekoon vaihtelee eri kunnissa. Nuorisovaltuustojen asemaa pitäisikin vahvistaa lainsäädännöllä yhdenvertaisuuden ja osallisuuden edistämiseksi.

Useissa tutkimuksissa on osoitettu, että lapset jotka kokevat olevansa osallisia ja voivansa vaikuttaa asioihin, ilmaista mielipiteitään ja tulla kuulluiksi, kokevat yleensä parempaa hyvinvointia. Osallisuus voi vaikuttaa lapsen itsetuntoon, tunteeseen merkityksellisyydestä ja yhteenkuuluvuudesta sekä tyytyväisyyteen elämään. Itseään koskevaan päätöksentekoon osallistuminen parantaa myös motivaatiota ja sitoutumista. Puhumattakaan siitä, että se edistää demokratiaa.

Lasten ja nuorten osallistuminen päätöksentekoon voi tuoda arvokasta tietoa päätöksentekoprosesseihin ja parantaa päätösten laatua. Osallisuus auttaa päättäjiä ymmärtämään paremmin lasten ja nuorten tarpeita, toiveita ja näkökulmia. Tämä puolestaan voi johtaa päätöksiin, jotka ovat kohdennetumpia ja vaikuttavampia. Lasten ja nuorten osallisuuden edistämisen tulisi olla jokaisen elinvoimaisen kunnan kärkitavoite. Hyvin toimivat nuorisovaltuustot ovat alku, mutta osallisuuden edistämiseen tarvitaan jatkuvaa valmiutta ja halua ottaa huomioon lasten ja nuorten ääni päätöksenteossa. Tarvitaan monikanavaisia osallisuuden menetelmiä, jotta saamme myös niiden lasten ja nuorten äänet kuuluviin, jotka eivät ehkä kuulu nuorisovaltuustoihin tai oppilaskuntiin. On meidän aikuisten tehtävä tarjota lapsille ja nuorille aidot mahdollisuudet vaikuttaa asioihin, jotka koskevat heitä.

Posted in Blogi and tagged , , , .

Varsinaissuomalainen poliitikko ja kaupunginvaltuutettu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.