Sote-järjestöjen toimintaedellytykset turvattava

Järjestöt ovat merkittäviä toimijoita kuntalaisten hyvinvoinnin ja osallisuuden vahvistamisessa. Sosiaali- ja terveysalan järjestöjen palvelut täydentävät julkisia palveluita ja samalla ne kokoavat yhteen vapaaehtoisia toimijoita. Usein järjestöjen työ ulottuu myös niihin henkilöihin, jotka saattavat jäädä viranomaisavun ulkopuolelle. Järjestöt tekevät koko Varsinais-Suomen alueella vaikuttavaa hyvinvointia ja terveyttä edistävää toimintaa. On kuitenkin mahdollista, että hyvinvointialueuudistus heikentää joidenkin järjestöjen toimintamahdollisuuksia, jos muutosvaiheesta ei huolehdita yhdessä hyvinvointialueen ja kuntien kesken.

Uudet hyvinvointialueet aloittavat toimintansa tammikuussa, jolloin myös sosiaali- ja terveysalan järjestöjen tukeminen siirtyy hyvinvointialueen tehtäväksi. Tällä hetkellä kunnat tukevat järjestöjen toimintamahdollisuuksia monin eri tavoin. Monet kunnat tarjoavat järjestöille tiloja käyttöön tai antavat suoraa taloudellista tukea. Kunnissa toimii hyvin erilaisia ja erikokoisia järjestöjä. On esimerkiksi perhekahvilaa, ensi- ja turvakotia, SPR:n toimintaa, koulutuksia, kerhotoimintaa tai keskustelutukea. Useat järjestöt ovat myös erikoistuneet yhden sairauden kansanterveys-, potilas- ja edunvalvontajärjestöksi.

Kunnissa tunnetaan alueen järjestökenttä ja sen toiminta. On tärkeää, että nivelvaiheessa huolehditaan järjestöjen toimintaedellytyksistä, myös hyvinvointialueen aloittamisen jälkeen. Esimerkiksi monet järjestöjen käyttämät tilat eivät siirry hyvinvointialueelle, mutta on kunnan etu, että näitä tiloja tarjotaan jatkossakin järjestöjen käyttöön. Koronapandemia on heikentänyt joidenkin järjestöjen toimintamahdollisuuksia ja myös siksi uudistus voi olla erityisen kriittinen joillekin järjestöille. Kuntien ja hyvinvointialueen tulee yhdessä huolehtia siitä, ettei järjestöjen toiminta vaarannu tässä muutosvaiheessa.

Juttu on julkaistu Seutusanomissa (Itä) 29.4.

Posted in Blogi and tagged , , , .

Varsinaissuomalainen poliitikko ja kaupunginvaltuutettu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.