Nuori, tavoittele unelmiasi!

Monet nuoret päättivät peruskoulunsa menneellä viikolla. Kesä on monelle nuorelle tulevaisuuden haaveiden ja toiveiden odottamisen aikaa, kun yhteishakujen tuloksia odotetaan.

Minä en menestynyt peruskoulussa kovinkaan hyvin. Lukuaineideni keskiarvo oli heikko, mutta toivoin silti pääseväni lukioon, johon myös monet ystävistäni suuntasivat.Tulevaisuudessa toiveenani oli jatko-opinnot teatterikorkeakoulussa.  Tuon kesän aikana kuitenkin kävi ilmi, että en päässyt yhteenkään toivomaani lukioon. Minulla ei ollut mitään opiskelupaikkaa.

En kuitenkaan lannistunut, vaan hakeuduin iltalukioon ja aloitin ensimmäisessä vakituisessa työpaikassani aikakauslehtien myyjänä kuusitoistavuotiaana. Opinnot lukiossa toisinaan sujuivat ja toisinaan eivät. Osa aineista ei tuntunut kiinnostavilta ja iltalukiolaisena minulla ei ollut mitään omaa ryhmää tai juurikaan opiskeluystäviä. Työni aikakauslehtien myyjänä ei tuntunut mielekkäältä. Kahden vuoden jälkeen kaipasin muutosta ja puolivahingossa aloin opiskelemaan lähihoitajaksi.

Tuolloin huomasin, miten kiinnostavia hoitotyön opinnot olivat. Ensimmäistä kertaa sain parhaita arvosanoja. Jatkoin samalla iltalukiota ja lopulta suoritin molemmat tutkinnot erikseen. Lähihoitajaopinnoistani sain stipendin. En kuitenkaan enää halunnut teatterikorkeakouluun, vaan hain opiskelemaan sairaanhoitajaksi. Sittemmin olen myös valmistunut yliopistosta terveystieteiden maisteriksi, joka ei peruskoulun jälkeen näyttänyt mahdolliselta.

Haluan kertoa tämän kaikille teille, jotka ette tänä kesänä opiskelupaikkaa saa. Sekä teille, jotka ette parhaita arvosanoja ole saanut ja opinnoissanne menestynyt. Kaikki on mahdollista. Minä olin suorastaan surkea peruskoulussa, mutta olen myöhemmin valmistunut ammattiin ja suorittanut yliopistotutkinnon parhain arvosanoin. Tärkeintä on, että ei lannistu. Peruskoulun päätyttyä tuleva ammatti ei aina ole päivänselvä asia. Se ei itseasiassa ole sitä edes aikuisille, vaan alan vaihto voi tulla myöhemminkin elämässä vastaan.  Kun asia on mielenkiintoinen, niin oppiminenkin onnistuu ja positiiviset opiskelukokemukset vahvistavat entisestään opiskeluintoa.   

Älä lannistu, jos toivomaasi opiskelupaikkaa ei heti irtoa. Mieti mitä muuta voisit vähän aikaa tehdä ja mitkä asiat edistäisivät sinun unelmiasi. Tavoittele unelmiasi ja voit löytää itsesi mistä vain.

 

Juttu on julkaistu 10.6. Seutusanomissa (itä)).

Posted in Blogi and tagged , , , , , .

Varsinaissuomalainen poliitikko ja kaupunginvaltuutettu.

1 Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.