Viimeinen sammuttaa valot

50-luvulla rakennetun omakotitalomme lämmitysmuoto on suora sähkö ja sähkönkulutus on ollut vuosittain noin 20 000 kilowattitunnin luokkaa. Olemme tehneet käytännössä kaikki remontit ja laitehankinnat, joilla vanhan omakotitalon energiatehokkuutta voi parantaa. Koko kesän olemme tehneet toimia energian säästämiseksi, mutta siitä huolimatta näyttää siltä, että kotitaloutemme menee tästä vielä konkurssiin.

Kesäkuussa loppui määräaikainen sähkösopimuksemme, jolloin maksoin 3.9 senttiä kilowattitunnilta. Yritin koko kesän pähkäillä kohtuullisinta sopimusta, mutta en sellaista löytänyt. Nyt tarjolla on vain muutama kahden vuoden määräaikainen sopimus, joissa kaikissa hinnat ylittää 30 senttiä kilowattitunnilta. Toinen vaihtoehto on pörssisähkö, jossa myös yön hinnat ovat nousseet 20-30 sentin tietämiin.

Nyt lokakuussa meidän toistaiseksi voimassa olevaan kvartaalisopimukseen tulee hinnantarkastus ja sähkölaskuni paisuu ennenkuulumattomaksi. Hinta nousee huikeaan 49,6 senttiin kilowattitunnilta. Tuolla hinnalla esimerkiksi tammikuun 2023 sähkölasku (ilman siirtomaksuja) tulee olemaan noin 1590 € (vastaava summa oli 2022 124 €). Tuo summa vastaa yhden ihmisen palkkaa ja koskee vain tammikuuta, jonka hintaa en vielä edes tiedä. On väläytelty, että valtio tukisi energiakriisissä poistamalla arvonlisäveron, joka keventäisi 1590 € laskua noin 300 eurolla.  Se ei siis mitenkään riitä pelastamaan kotitalouksia, jotka ovat samassa tai huonommassa tilanteessa kuin me olemme.

Itseäni pelottaa tämä tuleva talvi. Kaikki toimet pitää saada käyttöön, että sähkön hinta saadaan laskemaan. Olen itse myös vihreän siirtymän kannattaja, mutta siitä kiinni pitäminen ei saa ajaa kotitalouksia mahdottomaan tilanteeseen. Joustavuutta energiakriisin yli, jos siitä on apua hinnan hallintaan. Kyllä sitä jokainen tekee kaikkensa, ettei joutuisi yhtään kilowattia sähköä käyttämään, kun siihen menee ruokarahatkin.  Viimeinen sammuttaa valot, ellei sähköyhtiö niitä ehdin ensin sammuttamaan.

Juttu on julkaistu useissa V-S alueen sanomalehdissä.

Posted in Blogi and tagged , , , , .

Varsinaissuomalainen poliitikko ja kaupunginvaltuutettu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.