Kaarinassakin on koulukiusaamista

Tuhansien lasten ja nuorten arkea on tänäkin päivänä kouluissa ja vapaa-ajalla tapahtuva kiusaaminen. Kouluväkivalta on puhututtanut koko kansaa aivan järkyttävien tapauksien vuoksi. Hiljattain Iltalehtikin nosti vuoden 2019 kouluterveyskyselyn kiusaamistilastot esiin ja Kaarina on surullisesti edustettuna näissä tilastoissa aika kärkipäässä. Kyselyn mukaan Kaarinassa 8. ja 9. luokan oppilaista noin joka kymmenes on kokenut koulukiusaamista kerran viikossa (9,6%).

Kannattaa pysähtyä miettimään, mitä yhteiskunnassamme tai kasvatuskulttuurissa on vikana, jos lapset tai nuoret kiusaavat ja käyttävät väkivaltaa toisiaan kohtaan? Tarvitaan oikeita toimenpiteitä ja lisää resursseja puuttua ongelmiin hyvissä ajoin. Olen keskustellut useamman kasvatusalan ammattilaisen kanssa ja suurin osa heistä tekevät työtään suurella sydämellä. Ongelmana on kuitenkin resurssit kun aika ei riitä kaikkeen. Kiusaaminen on myös muuttanut muotoaan ja sitä on vaikeaa koulussa havaita, koska kiusaaminen ei rajoitu vain kouluun. Siksi kiusaaminen on yhteiskunnallinen ongelma.

Marinin hallitus on julkaissut alkuvuodesta laajan toimenpideohjelman koulukiusaamisen pysäyttämiseksi. Toimenpideohjelmassa on neljätoista eri kohtaa, joiden kautta koulukiusaamiseen puututaan. Keskiössä ohjelmassa ovat lainsäädännön päivittäminen, riittävät resurssit ja henkilöstön koulutus. Myös ankkuritoiminta tullaan liittämään osaksi koulujen kiusaamisen vastaista toimintaa. Ankkurin moniammatillinen tiimi (psykiatrinen sairaanhoitaja, poliisi, sosiaalityöntekijä ja nuorisotyöntekijä) tuo enemmän apua väkivallan ehkäisyyn. Ohjelmassa erityisen hyvää on se, että siinä tarkastellaan kiusaamisen ilmiötä monesta eri näkökulmasta ja tarkastelu aloitetaan jo varhaiskasvatuksesta.

Kiusaamiselle on oltava nollatoleranssi ja siihen on puututtava välittömästi. Hallituksen toimenpideohjelma vahvistaa kiusaamisen ehkäisyä ja siihen puuttumista, mutta on myös meidän aikuisten velvollisuus ehkäistä kiusaamista kaikin tavoin. Kaarinan kaupungin uudella valtuustolla on avaimet resurssivajeen paikkaamiseen ja toimenpideohjelman aktiiviseen eteenpäin vientiin. Jokaisella lapsella ja nuorella on oltava oikeus koskemattomuuteen ja syrjimättömyyteen.

Juttu on julkaistu Kaarina-lehdessä 3.3. ja tiivistettynä Kunnallislehdessä 5.3.

Posted in Blogi and tagged , , .

Varsinaissuomalainen poliitikko ja kaupunginvaltuutettu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.