Koronalisä

Hoitajien ammattijärjestöt ovat vaatineet ns. ”koronalisää” Marinin hallitukselta ja pyytäneet korvamerkitsemään valtion budjetista rahoitusta tämän maksamiseen. Suomen hallitus eikä eduskunta ole työmarkkinaosapuoli ja siksi sieltä ei tällaista suoraa kannanottoa koronalisän maksamiseen ole tullut.

Työnantajien vastuulla
Kunnissa palkkaus perustu kunta-alan virka- ja työehtosopimuksiin. Näistä on paikallisesti jokaisessa kunnassa neuvoteltu omat palkkausjärjestelmät, jotka perustuvat työnvaativuuden arviointiin. Meillä Kaarinassa on myös käytössä kannustuspalkkiojärjestelmä, joka antaa mahdollisuuden huomioida erityistä työsuoritusta. Kannustuspalkkiota voitaisiin käyttää esimerkiksi tämän tyyppisen ”koronalisän” maksamiseen. Ongelmaksi kuitenkin tulee se, että: ketkä ovat ansainneet koronalisää ja miten olemassa olevat määrärahat riittävät niiden maksamiseen?

Valtio on tukenut kuntia koronatuilla, joten tätä rahaa voidaan halutessa kohdentaa myös ”koronalisän” maksamiseen. Kunnissa budjetista päättää valtuusto ja siksi tämä asia kuuluu kuntapäättäjille ei Suomen hallitukselle. Eli kunnissa ”koronalisää” kuuluu vaatia valtuustoilta ja kun näihin liittyvät päätökset tehdään lähellä työpaikkaa, niin silloin ne saadaan myös kohdennettua paremmin.

Tiedän, että useissa henkilöstöryhmissä on jouduttu venymään äärimmilleen koronan vuoksi ja kaikkien työpanos on arvokasta. Kuitenkin näen, että vain osa henkilöstöstä on lähes jokaisena työpäivänä tehnyt koronan kanssa riskialtista työtä, joka pitäisi erityisesti huomioida. Yksityiseltä sektorilta esimerkiksi Terveystalo on jo palkinnut  etulinjan työntekijöitään.

Siksi meidän Kaarinan SDP:n ryhmämme on tehnyt asiasta selvityspyynnön kaupunginhallituksen kokouksessa (18.1.2021), että asiaa saataisiin käsiteltyä vielä kevään 2021 aikana. Toivottavasti selvityksessä tarkastellaan asiaa kriittisesti ja monipuolisesti. Siten varmasti pääsemme parhaimpaan ratkaisuun tässä asiassa ja pääsemme hyvään keskusteluun muiden ryhmien kanssa.

Jos koronalisää sinusta pitäisi maksaa, niin asiaa kannattaa tiedustelta omalta kunnanvaltuutetulta!

Tässä vielä selvityspyyntömme:

”Kaarinassa on henkilöstöryhmiä, jotka ovat työssään joutuneet erityisen alttiiksi koronavirukselle hoitaessaan koronapotilaita tai huolehtiakseen näiden potilaiden hoitamisessa käytetyistä tiloista. Epidemia on lisännyt henkilöstön fyysistä sekä psyykkistä kuormitusta.

Me Kaarinan SDP:n ryhmänä esitämme, että kevään aikana selvitetään mahdollisuudet huomioida näiden sosiaali- ja terveydenhuollon sekä tukipalveluiden henkilöstön arvokas työpanos.

Mielestämme selvityksessä tulisi huomioida henkilöstö joka on joutunut työskentelemään välittömästi koronapotilaiden tai koronaviruksen kanssa, mutta myös sellaiset työntekijät, jotka ovat huolehtineet niiden tilojen siisteydestä, jossa on hoidettu koronaviruspotilaita.

Huomiointi voitaisiin tehdä esimerkiksi 1-2 ylimääräisen vapaapäivän tai vastaavan rahakorvauksen antamisena

Posted in Aloite, Blogi and tagged , , , , .

Varsinaissuomalainen poliitikko ja kaupunginvaltuutettu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.