Veronkorotukset ja ravitsemusterapiaa

”Miksi sinä vastustit ravitsemusterapeutin palkkaamista Kaarinaan?” Näin minulta kysyttiin, kun kaupunginhallitus päätti ravitsemusterapeutin toimen talousarviosta esityksestäni poistaa. Ravitsemusterapeutti palkattiin hankkeeseen, jonka aikana oli tarkoitus kerätä tietoa siitä, millaista vaikuttavuutta elintapaohjauksella saadaan. Kysyin talousarvioseminaarissa näiden vaikuttavuustietojen näiden perään, mutta varsinaista arviota ei ollut tehty.

Mielestäni päätösten tulee perustua parhaaseen mahdolliseen tietoon. Koska hankkeen tarkoitus oli mm. vaikuttavuustiedon kerääminen, niin näin tietopohjan olevan riittämätön.  Ravitsemusterapialla varmasti edistetään kuntalaisten hyvinvointia. Kysymys on siitä, että mikä toiminta on kaikkein vaikuttavinta, kun kaupungilla ei ole varaa kaikkeen. Silloin rahat pitäisi laittaa sellaiseen käyttöön, josta saadaan mahdollisimman paljon hyötyä kuntalaisille. Peruspalvelut pitää saada ensisijaisesti toimimaan, eikä uusia avauksia saa tehdä niiden kustannuksella.

Juuri ennen valtuustoa saimme vaikutusarvion, jonka mukaan terapeutin palkkaaminen olisi kuitenkin osoitettavissa vaikuttavaksi. Siksi hankkeeseen piti saada lisäaikaa, jotta siitä tehdään luotettavampi vaikuttavuusarvio. Eli ravitsemusterapeutti jatkaa ainakin vielä vuoden 2021.

Veronkorotuksia ei kukaan halua, mutta kun vaihtoehtona on leikkaukset, joista pitkällä aikavälillä voi syntyä jopa lisää kustannuksia, niin valitettavasti emme nähneet niille muita vaihtoehtoja. On varsin mielenkiintoista, miten osa puolueista vastusti veronkorotuksia, mutta yhtään konkreettista säästöehdotusta ei kuultu valtuustossa ja puheet kehittämisestä jäi puheen tasolle. Kaupungin veronkorotuspaineet eivät johdu koronasta, vaan meidän kasvavista palvelutarpeista ja mittavista investoinneista.

Nyt talousarviossa hyväksyttiin asiantuntijan tehtävän lisääminen ikäihmisten palveluihin. Tätä asiantuntijaa perusteltiin meille tiedolla johtamisella. Me vastustimme tätä, koska mielestämme hallintoa ei saa enää kasvattaa, vaan toimintaa tulisi kehittää Lean –ajattelun mukaisesti. Veronkorotuksia vastustaneet kuitenkin tukivat hallinnon kasvattamista valtuustossa.

Tiedolla johtamisessa on tulevaisuuden potentiaalia vain, jos tietoa tosiasiassa hyödynnetään päätöksenteossa.

 

Tämä artikkeli on julkaistu Kaarina-lehdessä 2.12.2020

Posted in Blogi and tagged , , , .

Varsinaissuomalainen poliitikko ja kaupunginvaltuutettu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.