Valtuustoaloite – Viestinnän ja tiedottamisen parantaminen sisäilma-asioissa

Tämä kevät on kulunut sisäilma-asioista keskustellessa. Näissä keskusteluissa on noussut säännöllisesti esiin tiedonkulun ongelmat. ”Mitä on tehty, milloin on tehty, onko siitä jotakin haittaa, miten se vaikuttaa meidän tyttöön, mitä tullaan tekemään, kuka tekee,jne.”

Ei ole yhdentekevää miten viestintää ja tiedottamista hoidetaan. Siksi olen esittänyt ensimmäisessä valtuuston kokouksessa seuraavan aloitteen.

Aloitteen allekirjoittivat useat valtuutetut eri puolueista.

 

Valtuustoaloite – Viestinnän ja tiedottamisen parantaminen sisäilma-asioissa

 

Sisäilmastoasioissa viestintä ja tiedottaminen on hoidettava huolella, jottei tilojen käyttäjille synny kuvaa, ettei sisäilma-asiaan suhtauduta tarvittavalla vakavuudella. Kaarinan kaupungin tulisi omistaa tiedottamiseen liittyvä prosessi, jolla varmistetaan, että tilojen käyttäjillä on saatavilla oikeaa ja ajantasaista tietoa.

Sisäilma-asiat ovat monimutkaisia ja monitahoisia ongelmia. Kaarinan kaupungissa on otettu käytäntö, jossa yksikön esimiehet tiedottavat sisäilmaan liittyvissä asioissa tilan käyttäjille. Joissakin tapauksissa tietoa on ollut paljon ja se on ollut pirstaleista, sekä vaikeasti tulkittavaa. Kiinteistöissä toimivien esimiesten vastuulle ei voi asettaa tila- ja kiinteistöhuoltoasioita. Yksikön esimiehet vastaavat tiedottamisesta kiinteistöä käyttäville henkilöille, myös niissäkin tilanteissa mitkä koskettavat kiinteistön kuntoa tai sisäilmaongelmia, asioita joissa heillä ei tarvitse olla ammatillista osaamista.

Osa kaupungin asukkaista ovat kokeneet, että tietoa kiinteistön tilanteesta on salattu heiltä tarkoituksenmukaisesti. Tämä voinee johtua tiedottamisen puutteista. Kaupunkimme hyötyy avoimesta ammatillisesta tiedottamisesta mikä taas lisää luottamusta.

Kaupungin kiinteistöillä on lisäksi ns. ulkopuolisia asiakkaita, kuten esimerkiksi kouluun tulevien oppilaiden vanhemmat, joilla on yhtä laaja tiedon tarve kuin muillakin koulun oppilaiden vanhemmilla.

Osa kaupunkilaisista ei ole tietoinen siitä, mihin viranomaiseen missäkin sisäilma tilanteessa tulee ottaa yhteyttä. Myöskään näitä tietoja ei kaupungin verkkosivuilta löydä.

Kaarinan kaupunki ei ole ainutlaatuisessa tilanteessa, vaan sisäilmastoasioista tiedottaminen on ajankohtaista useissa kunnissa. Esimerkiksi Padasjoki ja Vantaa ovat hoitaneet sisäilmastoasioista tiedottamista avoimesti verkkosivuillaan.

Haastavimpien kiinteistöjen osalta tulisi ottaa käytäntö erillisen sisäilmatarkastusryhmät, jotta varmistetaan molemminpuolinen tiedonkulku kaupungin ja tilojen käyttäjien välillä.

Viestinnän on oltava sisäilma-asioissa ja korjaushankkeissa avointa, rehellistä ja oikea aikaista. Viestintään panostamalla säästytään huhumyllyltä, julkisuusongelmilta ja kuntalaisten luottamuspulalta sekä annetaan asiantuntijoille rauha keskittyä itse ongelman ratkaisemiseen.

 

Me allekirjoittaneet esitämme, että

  • Sisäilmastoasioiden etenemisestä luodaan prosessikuvaus asiakkaan näkökulmasta.
  • Kaupungin julkisille verkkosivuille kootaan tietoa kiinteistökohtaisesti sisäilma-asioista ja kaupungin sisäilmatyöryhmästä.
  • Erillisiä sisäilmatarkastusryhmiä perustetaan kiinteistökohtaisesti matalalla kynnyksellä.
  • Avoimia tiedotustilaisuuksia järjestetään aina silloin, kun kiinteistön sisäilma-asiat kiinnostavat laajempaa yleisöä.
  • Sisäilma-asioista tiedottamisen vastuut tarkastetaan ja päivitetään.

 

 

Posted in Aloite.

Varsinaissuomalainen poliitikko ja kaupunginvaltuutettu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.