Viilattiinko äänestäjiä linssiin?

(Juttu on julkaistu 8.2.2023 Turun Sanomissa)

Työttömyysturvan leikkaukset, lakko-oikeuden rahoitukset, aikuiskoulutustuen leikkaukset tai esimerkiksi sairausajan ensimmäisen päivän palkattomuus. Kuulostavatko nämä tutuilta eduskuntavaalitavoitteilta? Ei taida kuulostaa, koska yksikään puolue ei kertonut näistä tavoitteistaan. Silti Petteri Orpon hallitus ajaa näitä uudistuksia läpi ja ovat kovasanaisesti kritisoineet ay-liikettä kohtuuttomista lakoista ja siitä, ettei sillä ole mitään veto-oikeutta hallituksen ajamiin työmarkkinauudistuksiin.

Koska hallituspuolueiden vaaliohjelmissa ei ole kerrottu näistä useista toimista, joilla heikennetään työntekijöiden asemaa, ei mitenkään voida yksiselitteisesti katsoa, että vaaleissa äänestettiin tämänlaisen hallitusohjelman ja sitä kautta työntekijöiden aseman heikennyksistä. Suomalaisessa järjestelmässä ei äänestäjällä olekaan tietoa siitä, millaista hallitusohjelmaa hän saattaa lopulta tulla äänestäneeksi.

Suomen perustuslaissa on taattu jokaiselle yhdistymisvapaus. Ammatillinen järjestäytyminen tapahtuu ammattiliittoihin. Näitä työntekijöitä, jotka ovat halunneet järjestäytyä on yli 54% (TEM 2023) työikäisestä väestöstä. Puhutaan siis merkittävästä järjestäytymisasteesta. Nyt ay-liike, joka edustaa näitä järjestäytyneitä palkansaajia, on aloittanut laajat lakot, joilla vastustetaan maan hallituksen ajamaa työmarkkinapolitiikkaa. Tämä on painostustoimi ja mielenilmaisu, jolla halutaan, että maan hallitus muuttaa linjaansa.

 

Suomalainen työmarkkinamalli on perustunut vahvasti kolmikantaiseen yhteistyöhön, jossa ammattiliitot, työnantajajärjestöt ja valtio ovat neuvotelleet yhdessä talous- ja työelämää koskevista kysymyksistä. Nyt näyttää siltä, että tätä mallia ei enää haluta käyttää. Olemme ajautuneet työmarkkinakriisiin ja vahvaan vastakkainasettelun kierteeseen. Mitään näkymää siihen, miten tästä tilanteesta päästään ulos, ei ole. On ihan selvä, että työntekijöillä on hyvä syy ilmaista mielipiteensä tässä tilanteessa, koska näyttää siltä, että heitä viilattiin vaaleissa linssiin pahemman kerran.

Posted in Blogi and tagged , , , , , , , .

Varsinaissuomalainen poliitikko ja kaupunginvaltuutettu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.