Miten Suomi pidetään asuttuna?

(juttu on julkaistu 14.3. Somero-lehdessä) 

Somero-lehti lähetti minulle kysymyksen: Miten Suomi pidetään asuttuna? Tässä vastaus jonka heille lähetin:

Suomen pitäminen asuttuna edellyttää haja-asutusalueiden ja syrjäisempien kuntakeskusten pysymistä houkuttelevina paikkoina tehdä työtä, asua ja elää. Suomea on kehitettävä alueiden vahvuuksien pohjalta.

Syrjäseudun vanhojen asuinrakennusten peruskorjaukseen pitää panostaa kohdentamalla tukea energiatehokkaampaan korjausrakentamiseen. Tieverkoston ja liikenneyhteyksien on oltava kunnossa.

Maatalouselinkeinon talousahdinko ja kannattavuus pitää ratkaista. Maatalouden tulonmuodostuksen on muututtava nykyistä oikeudenmukaisemmaksi. Mikäli maa- ja metsätalous ei pysy elinvoimaisena, niin vahinko on suuri myös maanpuolustuksen ja huoltovarmuuden kannalta.

Jokaiselle on turvattava yhtäläiset oikeudet peruspalveluihin ja turvallisuuteen. Meidän on huolehdittava julkisten palveluiden säilyttäminen alueilla. Esimerkiksi valtion työntekijät ovat vähentyneet monesta kunnasta yhtäjaksoisesti 1990-luvun laman jälkeen. Kehitys on katkaistava. Keskittämistä tulisi aina arvioida kriittisesti ja tarpeettomat keskittämiset tulisi lopettaa. Esimerkiksi moni hyvinvointialueiden palveluista ei parane keskittämällä palvelut kaupunkeihin, vaan todellisuudessa osa kustannuksista voi jopa nousta.

Rahoituksella tulisi auttaa uuden, elinvoimaisen yritystoiminnan syntymistä kaupunkikeskusten ulkopuolelle. Mikäli työtä ja palveluja on olemassa, niin alueet houkuttelevat myös asumaan työpaikan lähellä.

Posted in Blogi and tagged , , , , , .

Varsinaissuomalainen poliitikko ja kaupunginvaltuutettu.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.